Kennisbank

Directadmin hotmail, yahoo en gmail (spam) problemen oplossen

Heb je problemen met je mailserver? Hieronder staan alle stappen op een rij die je moet nemen om je mailserver goed te zetten.

1. Installatie DKIM. DKIM zorgt ervoor dat de ontvangende server kan verifieren dat de verzonden email inderdaad van de bedoelde verzonden mailserver vandaan komt. De ontvangende mailserver verifieert dit a.d.h.v. een DNS record. Om deze DNS record in te stellen:
2. SPF
3. DMARC. Het DMARC record is technisch gezien niet heel bijzonder, maar het voegt wel wat toe in waarde voor de spamscores meestal.
4. rDNS, MX records
5. Whitelisten in Microsoft
6. Zelf deflaggeren van emails als spam
7. Email's controleren op gebruik van afbeeldingen, tekst enzovoorts
8. Ik wil mijn email-health testen! (Mail-tester.com)

Mocht je nogsteeds problemen hebben kun je contact opnemen met ons: https://cswebhosted.com/contact

DKIM

Controleer eerst of EXIM DKIM al bevat:
/usr/sbin/exim -bV | grep 'Support for'

Indien DKIM in het rijtje staat "Support for: ..... DKIM ......." weet je dat DKIM al is geinstalleerd. Mocht dit niet zo zijn moet je EXIM opnieuw installeren, dat kan hier. Maar in de meeste gevallen is dit standaard al zo.
Daarna voegen we de DKIM config toe aan de EXIM config. Doe dit met de volgende commands:

cd /etc
wget -O exim.dkim.conf http://files.directadmin.com/services/exim.dkim.conf

Daarna ga je via directadmin --> file editor naar de exim.conf en pas je de volgende files aan (toevoegen onder remote_smtp):

remote_smtp:
 driver = smtp

Naar:

remote_smtp:
 driver = smtp
.include_if_exists /etc/exim.dkim.conf

Daarna restart je exim via het services panel, of met het ssh command:
service exim restart
Zet nu DKIM aan in de directadmin.conf. Ga via directadmin naar file editor --> directadmin.conf en voeg DKIM=1 toe aan de config.
Restart Directadmin hierna via het services panel, of met het ssh command:
service directadmin restart
Hierna zullen de records van DKIM automatisch worden gegenereerd als je een nieuw domein toevoegt in Directadmin, maar mocht je nog huidige domeinen hebben moeten voor deze domeinen handmatig een DKIM record worden toegevoegd. Dit kan met behulp van de onderstaande commands. Deze zijn ook bruikbaar als je bijvoorbeeld handmatig een DKIM record voor een domein wilt vernieuwen.

1. Voor een domein DKIM-record aanmaken/vernieuwen
cd /usr/local/directadmin/scripts
./dkim_create.sh voorbeelddomein.nl
2. Voor alle domeinen een DKIM-record aanmaken/vernieuwen

echo "action=rewrite&value=dkim" >> /usr/local/directadmin/data/task.queue

DMARC

Het instellen van een DMARC-record kan je in directadmin doen via DNS. Ga naar het desbetreffende domein --> DNS beheer
Voeg een nieuw txt RECORD toe.

_dmarc    TXT    "v=DMARC1; p=none; sp=none; rua=mailto:voorbeeld@domein.com"
LETOP: met de  quotes ("") in het record vak!

Je kan dit ook automatisch instellen voor alle domeinen:
cd /usr/local/directadmin/data/templates/custom
cp ../dns_txt.conf .
Edit de file dns_txt.conf en voeg toe:
echo '_dmarc="v=DMARC1; p=none; sp=none; rua=mailto:spam-reports@|DOMAIN|"' >> dns_txt.conf
LETOP: Indien je een ander email wenst te gebruiken voor de domeinen (bestaand) dan moet je spam-reports veranderen.

rDNS, MX records

1. Het is belangrijk om te weten dat het rDNS ip overeenkomt met de mailserver.
2. Het is belangrijk dat het MX-record overeenkomt met de mailserver.
Ter controle kan je kijken of deze waarden correct staan met mail-tester.com. Mocht dat niet zo zijn (of niet correct) dan zal mail-tester dit aangeven.
3. Controleer je DNS op eventuele problemen via intodns.com.

Zelf deflaggeren van emails als spam

Een mogelijke oplossing is het zelf deflaggeren van emails als spam. Let wel op dat alle technische email eisen wel goed staan, anders is dit iets wat niet zal helpen.
Alle grote emailproviders maken gebruik van collectieve spamfiltering, dit houdt in dat alle gebruikers emails als spam kunnen flaggeren en/of niet openen en weggooien. Deze emails zullen sneller als spam worden aangemerkt. Ook bij domeinen die weinig email versturen (zoals jij dus) kan een collectieve spamfiltering denken dat het een frauduleuze email is omdat weinig mensen je email krijgen.
Hoe kan je dit oplossen?

Het is eigenlijk heel simpel. Je maakt een xx tal email accounts aan bij hotmail/outlook bijvoorbeeld. Je verstuurt reguliere emails naar deze 'dummy'-accounts en zorgt ervoor dat je deze flaggert als geen spam. Hierdoor zal de collectieve spamfiltering worden getriggered. Omdat je klanten de emails dan ook gewoon in de postvakIN zullen krijgen en openen bouw je een steeds sterkere reputatie op met het versturen van emails.
Het nadeel is wel dat dit een tijdrovende maar soms ook zeer succesvolle truc is.

Email's controleren op gebruik van afbeeldingen, tekst enzovoorts

Belangrijk is dat de verzonden emails door de grotere mailproviders niet worden beschouwd als spam, naast collectieve spamfiltering als beschreven hierboven letten ze ook op bepaalde inhoud:
- Geen overmatig gebruik van links.
- Geen overmarig gebruik van afbeeldingen (ook i.v.m. grootte van de emails).
- Let op het aantal tekens, korte emails zonder inhoud en/of weinig tekst worden vaker als spam aangemerkt.

Ik wil mijn email-health testen!

Hiervoor is de beste tool: https://www.mail-tester.com/ mocht je niet precies weten wat je moet doen om bepaalde dingen op te lossen kun je contact met ons opnemen, klik hier